Waar moet ik rekening mee houden als mijn ouders minder mobiel worden. 

Ingezonden mededeling

Waar moet ik rekening mee houden als mijn ouders minder mobiel worden.
waar-moet-ik-rekening-mee-houden-als-mijn-ouders-minder-mobiel-worden
We maken het allemaal mee, of hebben het al meegemaakt. Het moment dat je merkt dat je ouders minder mobiel worden dan dat ze eerst waren. Ondanks dat het veel voorkomt, weten veel mensen niet welke aspecten ze in overweging moeten nemen om het zo makkelijk mogelijk te maken. Daarom gaan wij hier in dit artikel dieper in op punten waar jij rekening mee kan houden.

De juiste mobiliteit uitrusting.

Het gebruik van een wandelstok of rollator is iets wat de mobiliteit van ouderen flink kan vergroten. Denk hierbij aan de juiste lengte van de wandelstok en koop dus niet zomaar een wandelstok of rollator. Wanneer je niet de optimale hoogte hebt, kunnen er snel rug- of schouderklachten ontstaan. Zorg er daarnaast voor dat de wandelstok of rollator makkelijk te bereiken zijn in het huis en dat er geen voorwerpen in de buurt staan waar iemand over kan vallen.

Zorg voor een veilige inrichting in het huis.

Het is belangrijk om in huis verschillende hulpmiddelen te plaatsen die het verplaatsen voor een minder mobiel persoon makkelijk maken. Denk hierbij aan armsteunen, handgrepen op gevaarlijke plekken, goede verlichting en het verwijderen van onnodige drempels. Op deze manier zorg je ervoor dat je ouders altijd iets vast kunnen pakken als ze minder stabiel staan. Daarnaast kan het verstandig om een alarm ouderen te installeren in het huis zodat ze altijd alarm kunnen slaan wanneer ze vallen. Zo krijgen jij en een hulpverlener een melding wanneer het toch niet gaat.

Hou rekening met de geestelijke gezondheid.

Wanneer ouderen minder mobiel worden, kan het zijn dat ze zich eenzamer of beperkter gaan voelen. Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan en samen over oplossingen te denken. Ouderen kunnen het als geestelijk zwaar ervaren wanneer zij ineens hulp nodig hebben bij dagelijkse werkzaamheden of wanneer zij bepaalde activiteiten niet meer kunnen doen. Geef ouderen hier emotionele steun bij en denk met hen na over oplossingen voor de problemen die zij ervaren.

Behoud of vergroot het sociale netwerk.

Sociale interactie is belangrijk voor het welzijn van ouderen. Denk hierbij aan bijeenkomsten, activiteiten voor ouderen en het bezoeken van vrienden of familie. Daarnaast is het fijn om ervaringen te delen met mensen die ook minder mobiel zijn en zo van elkaar leren. Deze activiteiten zijn vaak buitenshuis en daarom is het mobiel om ouderen van een alarm horloge te voorzien. Met dit horloge kan de persoon alarm slaan bij het vallen zodat jij en een hulpverlener een melding met locatie krijgen wanneer jouw ouder hulp nodig heeft.

Kortom, ga in gesprek met ouderen wanneer je merkt dat ze minder mobiel worden en help ze door bovenstaande tips. Niet alleen uw ouders zullen hiervan profiteren maar het is ook fijn voor je om te weten dat je ouders veilig en positief oud worden.