Helaas komen ongelukken in huis maar al te vaak voor, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je ongelukken voorkomen, en tegelijkertijd je kinderen beschermen. Maak het huis veilig voor kinderen met deze tips.
De meest voorkomende ongelukken
Omdat kleine kinderen snel actief worden, is het raadzaam om het huis al veilig te maken voordat ze kunnen kruipen of lopen. Dan wil het kind namelijk instinctief alles om zich heen aanraken en proeven. De meest voorkomende ongelukken die kinderen thuis meemaken zijn valongelukken. Ook kunnen kinderen vaak de verkeerde dingen in hun mond stoppen, met het risico dat ze het inslikken. Daarnaast bestaat het gevaar dat kinderen ergens aan vast komen te zitten of verstrikt raken, met alle gevolgen van dien.
Een val voorkomen
Het meest voorkomende ongeval onder jonge kinderen is dat ze van commodes, bedden, banken, kinderwagens of andere hoogten vallen. Om te voorkomen dat het kind bijvoorbeeld op het stuitje valt en
stuitpijn fysiotherapie van FysioGrow nodig heeft, zijn er maatregelen te treffen. Laat het kind dan ook nooit zonder toezicht achter op de commode, het bed of andere hoge plekken. Houd altijd één hand op het kind als het op de commode ligt, bijvoorbeeld wanneer je iets wilt pakken. Het veiligste is om de luier te verschonen op een zachte slaapmat op de grond. Kinderen tot drie maanden slapen het veiligst in hun eigen bed. De zijkanten van het bed moeten hoog genoeg zijn zodat het kind niet over de rand kan klimmen en naar beneden kan vallen. Zorg ervoor dat kinderen niet zelf ramen, balkondeuren of terrasdeuren kunnen openen: houd de deuren op slot, of zorg voor speciale sloten zodat het kind ze niet zelf kan openen. Om ongelukken met meubels en apparatuur te voorkomen is het verstandig om ladekasten, boekenplanken en televisies aan de muur te verankeren.
Het juiste speelgoed
Ook in het gebruik van speelgoed zit gevaar. Speelgoed moet een CE-keurmerk hebben, en geschikt zijn voor de leeftijd van het kind. Speelgoed voor kinderen jonger dan drie jaar mag geen losse, kleine onderdelen bevatten die het kind in de mond kan stoppen. Op de verpakking staat meestal vermeld voor welke leeftijd het speelgoed geschikt is. Controleer af en toe of ogen, neuzen en andere kleine onderdelen van pluche dieren vastzitten. Speelgoed mag volgens de regelgeving geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind; in andere spullen kunnen die stoffen echter wel voorkomen. Kinderen mogen daarom niet spelen met dingen die niet specifiek als kinderspeelgoed bedoeld zijn, omdat deze eventueel chemicaliën bevatten die kunnen lekken. Dit geldt vooral als kinderen in dingen bijten of in hun mond stoppen.
Elementen die verstikking kunnen veroorzaken
Dingen die het kind rond de nek of over het gezicht kan krijgen, kunnen verstikking veroorzaken. Dit kunnen bijvoorbeeld plastic zakken of sjaals zijn, maar ook touwtjes of koorden voor jaloezieën en gordijnen. Berg tassen op, of knip voor de zekerheid de hengsels door. Truien en jassen met capuchon kunnen ook een risico op verstikking opleveren als het kind met de capuchon ergens in vast komt te zitten. Daarom is het goed als de capuchon met drukknopen wordt vastgemaakt, die los gaan mocht het kind vast komen te zitten.