Mijn dochter heeft een andere baan gevonden per 1 september en heeft nog veel vakantie-uren over (meer dan 100). Ze wil graag nog vakantie voordat ze aan haar nieuwe baan begint. Ze had zelf vakantie gepland in september omdat ze als enige geen kinderen/kleinkinderen heeft. Maar waarschijnlijk is er niemand die haar werk kan overnemen tot die tijd.
Daarnaast geven de ouders van haar vriend met wie ze samenwoont een groot feest voor hun 25 jarig huwelijk. Er is geen enkele collega die op deze dag kan/wil werken voor haar. Ze mist dan een groot deel van het feest. Ik las iets over buitengewoon verlof. Zou dit van toepassing kunnen zijn? Ze wil niemand tot last zijn en alles netjes afronden. Ik denk dat ze wel iets meer voor zichzelf mag opkomen. Iemand hier met verstand van zaken?
Er is geen wetgeving voor, vakantieaanvraag bij het einde dienstverband is hetzelfde als tijdens dienstverband.
Bijzonder verlof is ook niet bij wet geregeld, wel vaak in CAO’s of afspraken binnen het verblijf.
Bij ons zou je 1 bijzonder verlofdag krijgen bij een 25-jarig huwelijksjubileum van schoonouders (ongeacht de status van je relatie).
Iets met ‘goed werkgeverschap’
Je dochter zal in overleg moeten met haar werkgever.
Bijzonder of buitengewoon verlof is geen wettelijk recht, staat in een CAO , arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement.
Ik lees, haar vriend......
Wanneer heb ik recht op bijzonder of buitengewoon verlof?
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Regels bijzonder verlof in cao
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement kunnen afspraken staan over bijzonder verlof. Wanneer dit verlof mogelijk is, hoe lang het duurt en of het verlof betaald of onbetaald is. Uw werkgever of personeelsafdeling kan u hierover informeren.
Wanneer bijzonder verlof
U kunt bijzonder verlof aanvragen bij familieomstandigheden of voor een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld voor:
de begrafenis van een familielid;
uw huwelijk of van een familielid;
uw ambtsjubileum;
een verhuizing;
een examen;
een doktersbezoek;
activiteiten voor een vakbond.
En dan de vakantie uren, 100 zijn er veel, ook al is er niemand die haar vervangt, dan zou ze toch vakantie kunnen aanvragen, vervanging moet haar werkgever regelen.
Per 1 september een andere baan, en dan bij die nieuwe werkgever haar vakantie nemen, dan heeft ze meteen min-uren ( lijkt mij )
Wat is wijsheid, er is daar geen HR afdeling of personeelszaken?
Is er een CAO?
Ze wil ook in overleg. De verhouding is goed maar het zou fijn zijn als ze weet wat haar rechten zijn. Ze draagt veel verantwoordelijkheid, werkt vaak extra en is flexibel. Ik vind het dan zo sneu dat ze niet eens naar dat feest kan (3 mnd vantevoren verlof gevraagd) en dat ze geen zomervakantie heeft. Maar ms is het idd niet anders.
quote:Dit schreef on-my-own Ze wil ook in overleg. De verhouding is goed maar het zou fijn zijn als ze weet wat haar rechten zijn. Ze draagt veel verantwoordelijkheid, werkt vaak extra en is flexibel. Ik vind het dan zo sneu dat ze niet eens naar dat feest kan (3 mnd vantevoren verlof gevraagd) en dat ze geen zomervakantie heeft. Maar ms is het idd niet anders.
Recht hebben is niet hetzelfde als ook je recht krijgen. De enige vriendelijke optie is in gesprek gaan met de werkgever en in goed overleg afspraken maken. Staan op je recht, is meestal niet goed voor de verhoudingen.
Ze kent de wegen nog niet zo goed. Het was haar eerste baan en wil niet tot last zijn in de zomervakantie omdat het toch al lastig is om het rooster te vullen. Haar leidinggevende zegt dat er niets mogelijk is. Ze willen de vakantie-uren uitbetalen, volgens mij en voor het feest is ook niets te regelen. Bij haar nieuwe werk zijn uren vrij vanaf 1 juli. Ze gaat ook alvast een paar dagen per maand daar werken omdat ze erg omhoog zitten. Vakantie opnemen is niet echt mogelijk omdat ze eigenlijk al 2 mnd op haar wachten ivm opzegtermijn.
quote:Dit schreef on-my-own Ze wil ook in overleg. De verhouding is goed maar het zou fijn zijn als ze weet wat haar rechten zijn. Ze draagt veel verantwoordelijkheid, werkt vaak extra en is flexibel. Ik vind het dan zo sneu dat ze niet eens naar dat feest kan (3 mnd vantevoren verlof gevraagd) en dat ze geen zomervakantie heeft. Maar ms is het idd niet anders.
Dan laat haar in overleg gaan, een goed gesprek kom je verder mee.
quote:Dit schreef on-my-own Ze kent de wegen nog niet zo goed. Het was haar eerste baan en wil niet tot last zijn in de zomervakantie omdat het toch al lastig is om het rooster te vullen. Haar leidinggevende zegt dat er niets mogelijk is. Ze willen de vakantie-uren uitbetalen, volgens mij en voor het feest is ook niets te regelen. Bij haar nieuwe werk zijn uren vrij vanaf 1 juli. Ze gaat ook alvast een paar dagen per maand daar werken omdat ze erg omhoog zitten. Vakantie opnemen is niet echt mogelijk omdat ze eigenlijk al 2 mnd op haar wachten ivm opzegtermijn.
Ja jeetje, ze mag natuurlijk wel haar grenzen aangeven.
Vakantie is simpel. Dat mag alleen geweigerd worden bij zwaarwegend bedrijfsbelang
Ik vind nog dit
U moet ieder jaar het wettelijk aantal vakantiedagen kunnen opnemen. Uw werkgever mag daar geen bezwaar tegen maken. Ook niet met een beroep op 'zwaarwegende bedrijfsbelangen'.
En zijn t vakantiedagen of overuren? Dat maakt ook nog uit (ook voor de uitbetaling)
En is er een cao? Dan ook kijken wat daarin staat. Haat vakantiedagen zijn wel naar rato van t jaar. (Dus 75%)
Dit speelt met overuren
aak krijgt u overuren uitbetaald bij ontslag. In uw cao kan staan dat u geen geld krijgt voor overuren, maar dat u de overuren mag opnemen. Dit betekent dat u de overuren inruilt voor vrije tijd (tijd-voor-tijd). Kijk daarom in uw cao.
Dat van die overuren zal ik haar zeker zeggen! Ik denk echter dat ze vooral vakantieuren heeft. Ze zou in september een paar weken vrij hebben maar dat kan bij nieuwe baan niet. Ik denk dat ze pech heeft...een weekje tussen 2 banen zou ik haar gunnen. Daar zou het feest ook precies in vallen. Maar idd alleen met overleg dus en nergens recht op....dan gaat het hem niet worden.
Ze heeft waarschijnlljjk wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantie dagen. 100 uur zal merendeel wettelijk zijn (van dit jaar). Werkgever Mag die niet weigeren als
Ze dat wil opnemen! Allen bovenwettelijk mag je weigeren. Dus dat weekje zou zeker moeten kunnen en dan is ze nog lief.
Uit etalen van vakantie is ongunstig voor haar, zeker als ze tegen grenzen van toeslagen aanzit, die kunnen dan zomaar vervallen. Netjes stoppen komt van twee kanten. Nu lijkt t vooral van haar kant te komen…..