Ons huis wordt gesloopt over ongeveer een jaar/anderhalf jaar. Uiteraard moet de woningbouwvereniging iets passend aanbieden, maar dat doen ze in onze regio (Stadsregio Amsterdam) en ik wil graag met mijn dochter de randstad uit.
Wie heeft er ervaring met de zoektocht naar een sociale huurwoning in een andere regio? Waar begin ik met zoeken?
Een vriendin van mij heeft zich in de omgeving van Ede bij een woningbouwvereniging (Huiswaarts) ingeschreven en had daar binnen anderhalf jaar een prachtige huurwoning.
Misschien is dat wat voor je?
Maar het ligt er toch net aan naar wat voor werk je wilt gaan doen, en school/werk voor dochter, en familie en/of vrienden. Als ik mocht kiezen zou ik richting strand vertrekken.
Qua werk en scholing zijn we nergens aan verbonden, dochter en ik, Malero.
Mijn andere kind woont al in het buitenland en vrienden heb ik door het hele land.
Alleen oma, mijn moeder blijft hier... maar die zegt: gaan! ;-)
Je zult overal inschrijfduur moeten gaan opbouwen, als het gaat om sociale huurwoningen. Er zijn daarbij woningbouwverenigingen die je 5 jaar extra inschrijfduur geven wanneer je een zelfstandige woonruimte achterlaat waar je zelf al 5 jaar of langer woont.
Wellicht wanneer je je heel snel inschrijft en op veel woningen reageert dat je binnen een jaar een woning hebt en ze je oude woning nog accepteren als een woning die je achterlaat. Weet nl niet in hoeverre ze weten dat je achter te laten woning niet op de markt blijft.
Ook zullen er vast plaatsen zijn, waar je makkelijker aan een huurwoning komt dan andere, ook met beperkte inschrijfduur. Daar zou je je dan op kunnen richten.
Als eerste stap raad ik je dus aan je bij meerdere woningbouwverenigingen in te schrijven, waar je zou willen wonen. En dan gewoon op zoveel mogelijk reageren. Ook zijn er woningbouwverenigingen die woningen aanbieden, welke worden verloot. Hier zou je dus ook in mee kunnen dingen.
Je hebt gelijk. Zo werd het in het verleden inderdaad ook vaker gedaan. Dacht dat het alleen wel bij de meesten inmiddels was afgeschaft en omgezet in inschrijfduurlengte.
In veel regio's hebben ze nu lotingwoningen. Om hierop te kunnen reageren moet je ook ingeschreven staan, maar iedereen maakt dan evenveel kans of je nu 0 of 100 punten/maanden hebt.
Misschien toch verstandig om de regio's te beperken, aangezien je anders honderden euro's kwijt bent aan inschrijfgeld.
Voor de meeste sociale huurwoningen geldt dat je een maatschappelijke of economische binding moet hebben. Mensen in de bijstand, WAO of AOW/pensioen mogen zich vrij vestigen door NL. Dan geldt voor sommige corporaties woonduur, voor andere inschrijfduur. Veel wbv-en hebben tegenwoordig ook een loting systeem. De maatschappelijke/economische binding blijft wel. Schrijf je in de bij de wbv-en in de plaatsen van jouw keuze. Ik heb jaren overwogen om me in te schrijven in Zandvoort, maar toch niet gedaan. Nu ik werk kan dat trouwens ook niet meer.
quote:Dit schreef Dayenne Voor de meeste sociale huurwoningen geldt dat je een maatschappelijke of economische binding moet hebben. Mensen in de bijstand, WAO of AOW/pensioen mogen zich vrij vestigen door NL. Dan geldt voor sommige corporaties woonduur, voor andere inschrijfduur. Veel wbv-en hebben tegenwoordig ook een loting systeem. De maatschappelijke/economische binding blijft wel. Schrijf je in de bij de wbv-en in de plaatsen van jouw keuze. Ik heb jaren overwogen om me in te schrijven in Zandvoort, maar toch niet gedaan. Nu ik werk kan dat trouwens ook niet meer.
Dat over een maatschappelijke of economische binding geldt misschien nog alleen voor de landelijke gemeenten. In de grotere regio's is dit nauwelijks meer van toepassing. Je krijgt dan geen extra punten of inschrijfduur meer. Iedereen moet zich overal kunnen vestigen.