Procedure en volgorde bij verkoop aan expartner

Procedure en volgorde bij verkoop aan expartner 

Onderwerp van Empnes

BEHEERD DOOR:
bart
Terug naar de lijst
  1. Mijn vriendin en haar ex gaan uit elkaar, hebben samen een koophuis. Er is sprake van onderwaarde, dus mijn vriendin is een bedrag schuldig aan haar ex. Mondeling zijn beiden tot een akkoord gekomen, mede nav taxatie. Volgens ex vriend van mijn vriendin moeten zij nu eerst naar een notaris, waarin zij als het ware afstand doet van haar huis. Pas daarna, kan hij een nieuwe hypotheek nemen en gaat een bank pas akkoord. Klopt dit? Kan zo een document niet gewoon bij een hypotheek adviseur samen met een voorlopig (ver)koopcontract worden getekend. Het lijkt mij zo omslachtig dat zij eerst naar de hypotheker moet voor zgn. afstand nemen van het huis, en enkele weken later weer voor het koopcontract.

    Er is inmiddels een afspraak gemaakt bij de notaris, maar zij is bang iets te moeten tekenen, wat zij niet wil. Waarschijnlijk zal er eerst geinventariseerd worden wat de wensen van beiden zijn en pas in een latere afspraak moet er getekend worden. Kan iemand mij vertellen wat de normale procedures zijn in soortgelijke situaties.
  2. Erna
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van Erna
    Nee volgens mij klopt dat niet. Vergelijk het maar met de situatie dat je gewoon een huis gaat kopen van een derde. Je onderhandelt, spreekt een prijs af, stelt een voorlopig koopcontract op, gaat naar banken voor offertes, accepteert er 1, en gaat naar de notaris voor overdracht oftewel gelijk oversteken. De verkoper het huis, de koper het geld.

    Wat in geval van je vriendin belangrijk is, is om te weten of zij ?berhaupt hypotheeknemer is en dus vermeld staat op de hypotheekakte.

    Wanneer zij geen hypotheeknemer is, dan kan het inderdaad gelijk via de notaris waar dan dus inderdaad alleen de overdracht plaatsvindt. Daarna is zij klaar.

    Is ze wel hypotheeknemer, dan moet ze pas afstand doen van het huis wanneer zij daarvoor in ruil de akte ontvangt dat zij ontslagen is van hoofdelijke aansprakelijkheid (van de bank). Anders is zij straks geen eigenaar meer, heeft een bedrag betaalt aan haar ex en blijft voor de bank nog steeds mede schuldenaar aangaande de hypotheek. De as ex kan gewoon met de onderlinge afspraken naar de bank gaan voor overname hypotheek, offertes oid. Eventueel stellen ze samen een soort van voorlopig koop/overnamecontract op, waarbij je vriendin bv weer kan stellen dat as ex niet oneindig kan zoeken naar de meest gunstige hypotheek. Dat hij een maximale termijn krijgt. Dat hij alleen kan afzien van de woning wanneer hij minimaal 3 afwijzende hypotheekoffertes overlegt. En wat gebeurt er in dat geval met de woning.

    Verder kan je vriendin ook zelf eens een bank informatief bellen met de vraag wat heb ik nodig wanneer ik mijn as ex wil uitkopen uit onze woning en ik wil de hypotheek op mijn naam gaan zetten. En gelijk de vraag stellen wat moet mijn as ex alvast doen. Is er al iets van een akte nodig bv. Zo hoor je gauw genoeg of je wordt belazerd. Heeft ze trouwens al de conceptaktes ontvangen van de notaris zodat ze kan lezen wat de bedoeling is. Anders de notaris bellen en zelf vragen dus. Je vriendin moet zelf de regie nemen en houden over haar deel.

    Zorg in geval van scheiding altijd dat je zelf helemaal op de hoogte bent van wat wel of niet kan, mag, je rechten en plichten zijn etc. Een gezonde kritische houding tov wat de as ex vertelt is daarbij alleen maar goed.
  3. Toen mijn ex mij uitkocht moest ik eerst het document tekenen bij notaris van afstand doen op zijn huis eer hij zijn nieuwe akte kon tekenen voor hypo en ik ook. Ik kocht ook een huis en alleen dan kon ik tekenen.
Terug naar de lijst