Mijn dochter is net aangenomen om als ambulant begeleider bij een gezin te gaan werken. Ze gaat daat, 1 of 2 dagen van 15 tot 20 uur voor hun zoon, die meervoudig gehandicapt is, zorgen. Ze heeft er super veel zin in maar er komt ook veel op haar af .
De voorwaarde is dat ze ingeschreven staat bij de kamer van koophandel. Dat zal mi niet zo moeilijk zijn. Maar dan?
Is ze dan zzp-er
Wat moet ze nog regelen aan bv verzekeringen
Moet ze haar huidige werk op de hoogte brengen
Kortom, we hebben geen idee. Ze heeft in haar enthousme op deze vacature gereageerd, ze dacht dat ze dit wel kon combineren met haar huidige baan, en nu is ze aangenomen en nog enthousister om het te gaan doen.
Ik ben ZZP-er en ik doe zelf de facturen en administratie zoals bijhouden kilometers e.d., maar laat mijn boekhouder de aangiftes verzorgen.
Hij weet alles van belastingen, aftrekposten en regelingen en kost mij ongeveer 300 euro per jaar, maar hij verdient zichzelf dubbel en dwars terug.
Ze gaat, voorlopig, alleen bij dit gezin werken. Idd huidige werkgever op de hoogte brengen lijkt mij sowieso netjes.
Ik ga er even vanuit dat ik via de huidige verzekering een verzekering aan kan passen, moet ze ook nog iets via een ziektekostenverzekering?
Ze gaat morgen even kvk bellen voor een afspraak, daar kan ze natuurlijk ook vragen stellen maar ik, en zij ook, komen graag beslagen ten ijs.
Dus ik hoor heel graag alle haken en ogen, en dingen waar we rekening mee moeten houden.
Ik verwacht dat zij dmv een PGB uitbetaald gaat worden ?
In dat geval zou ik het eea even navragen bij de SVB want dat gaat allemaal net even iets anders.
Als je geen ondernemer bent, wil dat nog niet zeggen dat je automatisch in dienstbetrekking bent.
Er is ook nog een tussencategorie: Inkomsten uit overige werkzaamheid. >>LINK<<
Verschil is dat je dan niet in aanmerking komt voor ondernemersaftrek en dus meer belastingen over je inkomsten betaald.
Met maximaal 20 uur per week maak je te weinig uren voor zelfstandigenaftrek, dus dan maakt het fiscaal toch al niet zo veel uit als je geen ondernemer bent.
Voor zover ik het inschat zijn de werkzaamheden inkomsten uit overige werkzaamheid, omdat er geen sprake is van een gezagsverhouding.
Bij twijfel kun je het voorleggen aan de belastingdienst of advies inwinnen.
Ik weet eigenlijk alleen dat het gezin haar heeft gevraagd zich in te schrijven bij de kvk. En idd zal ze via het pgb uitbetaald worden. Er was ook geen ruimte voor onderhandeling, 25euro per eur en 19 cent per kilometer.
Leuk dat dochter zo enthousiast is en een mooie kans aangeboden krijgt.
De huidige werkgever op de hoogte stellen is sowieso netjes schrijf je. Ik zou dit zeker doen voordat dochter in gaat schrijven bij KvK.
Niet alle nevenactiviteiten (zo niet geen) worden door een werkgever toegejuicht. Dit heeft mede te maken met ook bij hen niet inzetbaar kunnen zijn wanneer je op je nevenactiviteit bijvoorbeeld je been breekt.
En ook niet meer flexibel kunnen zÃjn met 2 banen speelt mee.
Misschien is het mogelijk dat ze via een verloningsbedrijf gaat werken, payrolling. Dan doen zij de administratie en ben je bij hen in dienst voor de duur van je opdrachten. Geen zelfstandige ben je dan en dat kan gunstiger uitpakken. Ik zou daar ook zeker even naar kijken. Ik heb er hele goede ervaringen mee.