Ik houd van kikkererwten en gedroogd kosten ze geen drol en ik houd ook nog eens erg van falafel. En dus maak ik die zelf, want als je falafel koopt bij bijvoorbeeld AH, is dat best duur.
Is heel simpel, je weekt die erwten een nachtje, kookt ze vervolgens, giet ze af, dept ze droog, en dan voeg je wat smaakmakers toe, maal de hele boel fijn en draai er stevige balletjes van.
Maar dan.
Ik doe een plasje olie in een pan, verhit die goed en doe de balletjes erin.
SLURP doen de balletjes, weg olie.
Even later, met nog wat olie erbij, begint de boel een beetje bruin te klonteren. Balletjes kleuren maar langzaam - goed in de gaten houden, want ze branden makkelijk aan - maar de vettige klontjes beginnen een viezig laagje in de pan te vormen.
Ik doe dus iets verkeerd. Maar wat?
Falafel
Onderwerp van Salome
-
16 apr '22 - 09:27:44
-
Ik denk temperatuur.
Bij te laag zuigen ze alles op. Frituren.16 apr '22 - 09:34:03 -
quote:
Dit schreef indigo
Ik denk temperatuur.
Bij te laag zuigen ze alles op. Frituren.
Misschien is het de olie dan. Want ik maak die heel heet, maar het is wel olijfolie. In plaats van zonnebloemolie, die ik normaal gebruik.16 apr '22 - 09:37:28 -
quote:
Dit schreef Salome
Misschien is het de olie dan. Want ik maak die heel heet, maar het is wel olijfolie. In plaats van zonnebloemolie, die ik normaal gebruik.
Maar liggen ze ondergedompeld?16 apr '22 - 09:40:32 -
Ik doe ze in de airfryer, worden niet bruin, wel lekker.
16 apr '22 - 09:42:14 -
quote:
Dit schreef indigo
Maar liggen ze ondergedompeld?
Nee. Ah ja, dat is het. Kleiner pannetje, meer olie.16 apr '22 - 09:44:45 -
quote:
Dit schreef Cherry_xyz
Ik doe ze in de airfryer, worden niet bruin, wel lekker.
Die heb ik niet16 apr '22 - 09:44:59 -
quote:
Dit schreef Salome
Nee. Ah ja, dat is het. Kleiner pannetje, meer olie.
Dat maakt veel verschil in temperatuur en proces. In klein laagje olie creëer je stoom in de falafel die ontsnapt en temperatuur blijft lager. Ondergedompeld bereik je veel hogere temperaturen.16 apr '22 - 09:48:23 -
Ik heb het vroeger vaak zelf gemaakt maar weet niet meer precies hoe. In ieder geval luistert het nauw weet ik. Aan de gepureerde kikkererwten voeg je ook meel en bakpoeder? toe. En water. Dat allemaal in de juiste verhouding om uit elkaar spatten te voorkomen.
16 apr '22 - 09:55:29 -