Falafel

Falafel 

Onderwerp van Salome

Terug naar de lijst
  1. Salome
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Salome
    Ik houd van kikkererwten en gedroogd kosten ze geen drol en ik houd ook nog eens erg van falafel. En dus maak ik die zelf, want als je falafel koopt bij bijvoorbeeld AH, is dat best duur.
    Is heel simpel, je weekt die erwten een nachtje, kookt ze vervolgens, giet ze af, dept ze droog, en dan voeg je wat smaakmakers toe, maal de hele boel fijn en draai er stevige balletjes van.
    Maar dan.

    Ik doe een plasje olie in een pan, verhit die goed en doe de balletjes erin.
    SLURP doen de balletjes, weg olie.
    Even later, met nog wat olie erbij, begint de boel een beetje bruin te klonteren. Balletjes kleuren maar langzaam - goed in de gaten houden, want ze branden makkelijk aan - maar de vettige klontjes beginnen een viezig laagje in de pan te vormen.

    Ik doe dus iets verkeerd. Maar wat?
  2. ---
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van ---
    Ik denk temperatuur.

    Bij te laag zuigen ze alles op. Frituren.
  3. Salome
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Salome

    quote:
    Dit schreef indigo
    Ik denk temperatuur.

    Bij te laag zuigen ze alles op. Frituren.



    Misschien is het de olie dan. Want ik maak die heel heet, maar het is wel olijfolie. In plaats van zonnebloemolie, die ik normaal gebruik.
  4. ---
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van ---
    quote:
    Dit schreef Salome



    Misschien is het de olie dan. Want ik maak die heel heet, maar het is wel olijfolie. In plaats van zonnebloemolie, die ik normaal gebruik.


    Maar liggen ze ondergedompeld?
  5. Ik doe ze in de airfryer, worden niet bruin, wel lekker.
  6. Salome
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Salome

    quote:
    Dit schreef indigo


    Maar liggen ze ondergedompeld?



    Nee. Ah ja, dat is het. Kleiner pannetje, meer olie.
  7. Salome
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Salome

    quote:
    Dit schreef Cherry_xyz
    Ik doe ze in de airfryer, worden niet bruin, wel lekker.



    Die heb ik nietSmile
  8. ---
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van ---
    quote:
    Dit schreef Salome



    Nee. Ah ja, dat is het. Kleiner pannetje, meer olie.


    Dat maakt veel verschil in temperatuur en proces. In klein laagje olie creëer je stoom in de falafel die ontsnapt en temperatuur blijft lager. Ondergedompeld bereik je veel hogere temperaturen.
  9. Ster
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van Ster
    Ik heb het vroeger vaak zelf gemaakt maar weet niet meer precies hoe. In ieder geval luistert het nauw weet ik. Aan de gepureerde kikkererwten voeg je ook meel en bakpoeder? toe. En water. Dat allemaal in de juiste verhouding om uit elkaar spatten te voorkomen.
  10. Ster
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van Ster
    Mijn ervaring met kookmutsjes is dat hun recepten goed zijn. Misschien heb je hier iets aan?
    >>LINK<<

    Succes!
Terug naar de lijst