Het ergste wat je als ouder misschien wel kan overkomen is wanneer er iets ernstig gebeurt met je kind, bijvoorbeeld als ze letselschade oplopen. Dit is misschien wel een van de grootste nachtmerries voor een ouder, want je wilt niets liever dat ze opgroeien in een veilige omgeving waar ze altijd gelukkig zijn. Helaas kunnen we niet voorkomen dat ongevallen gebeuren, dus het is goed om te weten wat je moet doen wanneer ze letselschade oplopen. In verschillende situaties gelden verschillende regels qua vergoedingen, wat bepalend kan zijn voor het herstel van kinderen in de toekomst. Hoe zit dit precies in elkaar? Lees snel meer over wat je moet doen als je kind letselschade heeft opgelopen en wat dit betekent voor jouw en je toekomstige toekomst.
De situatie bepaalt de vergoeding
Loopt je kind
letselschade op door een motorvoertuig of in het verkeer en zijn ze onder de 14 jaar? Dan moet de letselschade in principe volledig vergoed worden. Daarnaast is er ook sprake van aansprakelijkheid. Ook in het geval wanneer het kind het verkeersongeval (mede) heeft veroorzaakt, dan moet de schade ook volledig vergoed worden door de verzekeraar van het voertuig. Dit heet de 100%-regel. Als een kind onder de 14 jaar letselschade heeft opgelopen na een verkeersongeluk wat ze zelf hebben veroorzaakt (eigen schuld), dan is het mogelijk om beroep te doen op de 50%-regel, waarbij het kind recht heeft op 50% van de schade. In andere situaties dan verkeersongevallen moet de schade voor minderjarigen ook vaak volledig vergoed worden.
Smartengeld: een financiële vergoeding
Smartengeld is een financiële vergoeding voor immateriële schade die je kunt eisen wanneer je slachtoffer bent geworden van een ongeval. Dit kan dus ook opgeëist worden wanneer je minderjarige kind in een ongeval raakt en letselschade oploopt. Immateriële schade is lastig te bepalen, maar het gaat hierbij vooral om niet direct zichtbare schade, zoals leed, pijn en een vermindering van levensvreugde. De reden waarom dit lastig te bepalen is, komt doordat het lastig te bepalen is hoe lang dit zal blijven. Vaak is dit ook een langdurig proces. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet doen om in aanmerking te komen voor smartengeld, dus loop dit zelf na voordat je het aan wilt vragen.
Het inschakelen van een advocatenbureau
Als je kind letselschade oploopt, dan is het belangrijk dat je de beste juridische hulp inschakelt. De vaststelling van letselschade zal namelijk ernstig zijn voor kinderen en het zal ook een grotere juridische impact hebben dan bij volwassenen, aangezien de gevolgen bepalend zijn voor hun gehele jeugd en toekomst. Letselschade kan namelijk soms pas definitief vastgesteld worden na een aantal jaar, want dan kan het pas zichtbaar zijn. Bovendien heeft je kind ook extra rechtsbescherming. Er zijn een aantal zaken waar je als ouder rekening mee moet houden, zoals toestemming vragen van de kantonrechter en de letselschadevergoeding storten op een aparte bankrekening. Schakel dus een gespecialiseerd bureau in die je kan ondersteunen bij dit soort kwesties.