Sla is de meest gekochte groente van Nederland. Het is geen vitaminebom, maar door te combineren en vari?ren, kun je er altijd een voedzaam en lekker gerecht mee maken. Door andere groenten toe te voegen of smaakvolle dressings. Want sla is niet alleen gezond, er zitten ook weinig calorie?n in. Deze en meer redenen om sla te eten.
1. Het telt als groente
Hoe meer groente je eet, hoe beter. Groente, en sla dus ook, geeft veel voordelen voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op chronische ziekten. Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Neem dus eens een lekkere salade bij de lunch of beleg je boterham met een paar blaadjes sla.
2. Er zitten vitamines in
Er zijn veel verschillende soorten sla: kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, eikenbladsla, veldsla, rode sla, rucola. Om er maar een paar op te noemen. Sla is geen vitaminebom, maar elk soort heeft zo zijn voordelen. Zo is ijsbergsla rijk aan calcium en vitamine C. En kropsla bevat veel vitamine A.
3. Er zitten vezels in
Sla is ook een bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten.
4. Weinig calorie?n
Sla zelf bevat weinig calorie?n, maar door bijvoorbeeld dressing of een flinke hoeveelheid kaas toe te voegen kan je salade alsnog in een caloriebom veranderen. Denk je gezond bezig te zijn als je een maaltijdsalade koopt in de supermarkt? Onderzoek van de Consumentenbond heeft uitgewezen dat deze boordevol vet zitten en dat ze ook veel te veel zout bevatten. Maak dus zelf een slanke salade met veel groenten en een niet te vette dressing. Ook kun je beter geen voorverpakte sla in zakjes kopen. Deze is vaak na twee dagen al niet meer goed.
5. Antioxidanten
Sla bevat antioxidanten. Deze vangen vrije radicalen weg. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Antioxidanten kunnen helpen tegen beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen. Het innemen van meer antioxidanten via supplementen levert geen extra gezondheidsvoordelen op, en geeft mogelijk zelfs een risico.
>>LINK<<
-
27 apr '16 - 10:57:02
-
Wij eten zeker 1x per week sla,,
Ik doe er veel door tomaten paprika lenteuitje..
Ei appel soms kleine stukjes kaas,,
Soms tonijn,,
Hoe eten jullie je sla het liefst??27 apr '16 - 10:58:24 -
Groene salade met kruiden
Simpel en snel, heerlijk met pasta!
Ingredi?nten
250 gram snijbonen
100 gram peultjes
1 kleine groene paprika
2 bosuitjes
50 gram rucolasla
1 eetlepel olie
1-1? eetlepel citroensap
1 theelepel mosterd
Mespunt suiker
8 sprieten bieslook
4 blaadjes lavas (maggiplant)
8 blaadjes basilicum
Bereiding
Maak de broccoli en de peultjes schoon.
Verdeel de broccoli in roosjes, schil de stelen en snijd ze in stukjes.
Halveer de peultjes.
Kook de groente in enkele minuten beetgaar.
Maak de paprika en de bosuitjes schoon.
Snijd de paprika in blokjes en de bosuitjes in ringen.
Was de rucola.
Klop een dressing van de olie, het citroensap, 1 eetlepel water, de mosterd, wat suiker en peper.
Was de kruiden en knip ze klein.
Meng alles door elkaar.
>>LINK<<27 apr '16 - 11:00:01 -
Salade met druiven en kaas
Ingredi?nten
4 eetlepels halfvolle yoghurt
2 theelepels mosterd
1 theelepel citroensap
bieslook
klein kropje rode sla of 50 gram rucola
1 tros witte en 1 trosje blauwe druiven
50 gram oude 30+ kaas
Bereiding
1. Maak een dressing van yoghurt, de mosterd en wat citroensap.
2. Knip royaal de bieslook klein.
3. Maak de sla schoon en pluk het klein.
4. Was de druiven.
5. Verdeel de sla over 2 borden en verdeel er het bieslook en de dressing over.
6. Leg de druiven op en schaaf de kaas er over.
>>LINK<<27 apr '16 - 11:01:01 -
quote:
Dit schreef leeuwin70
Groene salade met kruiden
Simpel en snel, heerlijk met pasta!
Ingredi?nten
250 gram snijbonen
100 gram peultjes
1 kleine groene paprika
2 bosuitjes
50 gram rucolasla
1 eetlepel olie
1-1? eetlepel citroensap
1 theelepel mosterd
Mespunt suiker
8 sprieten bieslook
4 blaadjes lavas (maggiplant)
8 blaadjes basilicum
Bereiding
Maak de broccoli en de peultjes schoon.
Verdeel de broccoli in roosjes, schil de stelen en snijd ze in stukjes.
Halveer de peultjes.
Kook de groente in enkele minuten beetgaar.
Maak de paprika en de bosuitjes schoon.
Snijd de paprika in blokjes en de bosuitjes in ringen.
Was de rucola.
Klop een dressing van de olie, het citroensap, 1 eetlepel water, de mosterd, wat suiker en peper.
Was de kruiden en knip ze klein.
Meng alles door elkaar.
>>LINK<<
Euh snijbonen wordt broccoli of vv ?27 apr '16 - 12:39:17 -
quote:
Dit schreef Inge71
Euh snijbonen wordt broccoli of vv ?
Extra keuze denk ik,,,27 apr '16 - 13:33:23
Bericht van Solar is op 27-04-2016 om 11:18:58 uur verwijderd door Solar. Reden: xxxxxxx |
Bericht van Corien is op 27-04-2016 om 13:52:44 uur verwijderd door Corien. Reden: niet zo relevant |