Hulp bij rouwverwerking vind je op deze plekken 

Ingezonden mededeling

Hulp bij rouwverwerking vind je op deze plekken
Hulp bij rouwverwerking vind je op deze plekken
Een dierbare verliezen is een van de ergste dingen die je als mens kunt meemaken. En rouwen brengt zeer nare gevoelens met zich mee, maar uiteraard hoort het bij het verwerken van een groot verlies. Er is ook geen ‘juiste’ manier van rouwen. Het is goed om te weten dat iedereen op een andere manier rouwt en je je dus ook niet schuldig hoeft te voelen.

De ene persoon is bijvoorbeeld gigantisch veel aan het huilen en kan bijna niet meer functioneren. Maar er zijn ook mensen die juist heel actief worden en de focus volledig op iets anders leggen. Heb je het gevoel dat het rouwen te zwaar wordt? Dan is het goed om te weten dat er altijd hulp en ondersteuning is.

Praat met bekenden in je omgeving

Vind je het eng om persoonlijke zaken met onbekende mensen te delen? Dan is het belangrijk om voor jezelf de drempel heel laag te leggen. Tijdens de uitvaart, bijvoorbeeld bij Uitvaart24, heb je ongetwijfeld veel gehad aan de uitvaartverzorger. Het is een intense periode en vaak krijg je dan ook de meeste steun.

Maar na die periode gaan veel mensen, hoe hard het ook klinkt, weer door met hun eigen leven en dan komt die steun niet meer vanzelf. Dat wil echter niet zeggen dat die mensen er niet voor je zijn. Als je mensen in je omgeving vraagt om hulp of steun, dan zijn ze ongetwijfeld bereid om je te helpen.

Sluit je aan bij een zelfhulpgroep voor rouwen

Een andere mogelijkheid is om je aan te sluiten bij een zelfhulpgroep. Je hebt meerdere zelfhulpgroepen in Nederland voor rouwverwerking en veel mensen hebben er baat bij. Zeker mensen die het lastig vinden om iets te delen met iemand die niet hetzelfde heeft meegemaakt.

Of ze hebben het gevoel een ander tot last te zijn. Bij een zelfhulpgroep vind je allemaal mensen die aan het rouwen zijn en het is dan fijn om ervaringen te delen. Dat je het gevoel hebt dat mensen weten waar je het over hebt. Dat ze je begrijpen. Het is wel belangrijk om te weten dat er bij zelfhulpgroepen doorgaans geen professionele hulpverleners aanwezig zijn.

Ga in therapie

Sommige mensen ervaren de rouwperiode ook als een verschrikking die maar blijft voortduren. Dan is het belangrijk om hier niet mee te zitten, maar snel actie te ondernemen. Maak dan een afspraak met je huisarts.

Tijdens dat gesprek bespreek je waar je mee zit en vervolgens komt de huisarts met gepaste hulp. Soms volstaan enkele gesprekken met de huisarts of met de GGZ-praktijkondersteuner die vaak samenwerkt met de huisarts. Als dit niet voldoende is, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een gespecialiseerde professional.