Als alleenstaande ouder is je leven een stuk actiever dan tweepersoons gezinnen, zelfs als kennissen of je ouders af en toe bij kunnen springen. Hierdoor zijn er bepaalde kwaaltjes waar je net wat vaker last van hebt. In deze blog leer je wat deze kwaaltjes zijn.
Een peesplaatontsteking
In de eerste plaats komt een
peesplaatontsteking vaker dan gemiddeld voor bij alleenstaande ouders. Dit heeft te maken met het feit dat je een stuk meer activiteiten aan het doen bent zoals bepaalde spullen sjouwen of je kind optillen. Hierdoor raakt je peesplaat sneller geïrriteerd. Het resultaat? Een brandend gevoel en pijn voelen tijdens het lopen. De oplossing hiervoor? Gebruik onder andere inlegzolen om de schade te beperken of zelfs te voorkomen!
Vermoeidheid
Vermoeidheid lijkt misschien wel het officiële embleem van het alleenstaand ouderschap. Het constant jongleren tussen werk, het huishouden en de zorg voor je kinderen, zonder dat iemand anders jouw lasten kan overnemen, kan echt uitputtend zijn. Soms is de oplossing simpelweg het geven van erkenning aan deze vermoeidheid, jezelf wat extra liefde geven en
om hulp vragen.
Stress
We weten allemaal dat stress een sluipmoordenaar kan zijn, vooral als je in je eentje het schip drijvende houdt. Als alleenstaande ouder word je dagelijks geconfronteerd met een berg verantwoordelijkheden, wat soms voelt als het jongleren met te veel ballen in de lucht. Het is belangrijk te herinneren dat zelfzorg niet egoïstisch is; het is noodzakelijk. Neem tijd voor jezelf, al is het maar een kopje koffie in stilte, een avondwandeling, of zelfs een paar bladzijden van je favoriete boek lezen voordat je gaat slapen. Kleine momenten van ontspanning kunnen een groot verschil maken in je stressniveau.
Een slaaptekort
Een
slaaptekort kan voelen alsof je constant een marathon loopt zonder de eindstreep ooit te kunnen halen. Vooral als alleenstaande ouder, waar de nachten kort zijn en de dagen lang, kan het gebrek aan slaap je zowel fysiek als mentaal uitputten. Misschien lijkt het nu onmogelijk, maar het vinden van manieren om je slaap te verbeteren, is cruciaal. Dit kan zo simpel zijn als een vaste bedtijd inplannen, schermen vermijden voor het slapengaan, of zelfs korte dutjes inlassen wanneer de situatie dat toelaat.
Depressie
Depressie is een zware last die zwaarder weegt dan enkel "je even niet goed voelen". Het kan je wereld op zijn kop zetten, waardoor zelfs de simpelste taken onoverkomelijk lijken. Het erkennen dat je misschien met depressie te maken hebt, is de eerste stap richting herstel. Praat met iemand die je vertrouwt, of nog beter, met een professional die je de nodige ondersteuning kan bieden. Je hoeft niet meteen alle antwoorden te hebben; het is al moedig genoeg om de situatie te erkennen en om hulp te vragen.