Een goede werk en privébalans als alleenstaande ouder? Tips om het leuk te houden 

Ingezonden mededeling

Een goede werk en privébalans als alleenstaande ouder? Tips om het leuk te houden
een-goede-werk-en-privebalans-als-alleenstaande-ouder-tips-om-het-leuk-te-houden
Wanneer je een alleenstaande ouder bent dan heb je vele ballen in de lucht te houden, je moet het gezinsinkomen verdienen maar ook het gezin draaiende houden. Het gevoel dat je ergens tekort komt is dan ook bij bijna alle alleenstaande ouders aanwezig. Wanneer je vrij bent dan wil je er ook echt voor de kinderen zijn, maar je wilt ook voor je werkgever de ideale werknemer zijn. Want je baan is je veel waard en wil je niet verliezen. Kortom, er is vaak een enorme spanning tussen de werk- en privébalans binnen éénouder gezinnen. Hoe je die balans toch goed houdt en voorkomt dat er burn-outs op de loer liggen? Dat lees je in dit blog.

Scheid werk en privé bij hybride werken?

Veel werknemers zijn blij dat er tegenwoordig online en hybride gewerkt kan worden. Het klinkt ook ideaal, lekker de laptop uitklappen aan de keukentafel en vanaf daar werken. Geen files, geen reistijd (en bijbehorende reiskosten) en geen collega's die je afleiden. Maar een baas verwacht daar vaak wel enige flexibiliteit terug, iets wat logisch is maar ook iets wat helaas geen duidelijke grenzen kent. De kans bestaat dan ook dat er 's avonds en in het weekend ook druk gemaild en gebeld wordt. Momenten waarop je als alleenstaande ouders je gezin draaiende probeert te houden. Het is dan ook aan te raden om vanaf het begin structureel je werk- en privé nummer gescheiden te houden. Qua kosten is het natuurlijk ook verleidelijk om je werktelefoon privé te gebruiken, maar doe dit toch niet. Ga gewoon voor een goedkoop Sim Only abonnement en een oud toestel, maar scheid beide zaken echt.

Echt vrij wanneer je vakantie hebt

Met bovenstaande zorg je er namelijk voor dat wanneer je vrij bent, je ook echt even je hoofd bij andere zaken kan houden. Je kan er dan helemaal zijn voor de kinderen en komt niet in de verleiding om toch even dat werkmailtje te beantwoorden. Wanneer je dat niet doet, zal die grens vervagen en is de verleiding veel te groot. Het is een compleet ander gevoel wanneer je weet dat de mogelijkheid er is op vakantie om je werkmail te openen dan dat je gewoon zeker weet dat dat even niet mogelijk is. Ook een werkgever zal je dan niet vragen toch even te reageren, hij of zij weet immers dat je niet bij je mail kunt.

Oftewel; het niet bereikbaar zijn op bepaalde momenten voor je werk is niet een kwestie van een gunst van je werkgever, het is een recht wat je hebt als werknemer. Wanneer je hier niet structureel mee omgaat, zul je merken dat de grenzen vervagen. Zeker in gezinnen met maar één ouder wordt het vroeg of laat dan te veel en ontstaan er problemen. Dus bescherm jezelf én je gezinsleden ermee, en scheid werk- en privé vanaf het begin. Misschien lijkt het op dit moment nog een beetje overdreven, maar uiteindelijk vaar je er wel bij!