Besparen op cadeaus voor je kids? Pas op voor fraude! 

Ingezonden mededeling

Besparen op cadeaus voor je kids? Pas op voor fraude!
besparen-op-cadeaus-voor-je-kids-pas-op-voor-fraude
De dagen worden korter en de temperaturen worden lager. De december maand komt eraan en dus wordt het tijd om op zoek te gaan naar cadeaus voor de kids. De laatste maand van het jaar is altijd duurder dan je gehoopt had, dus een mooie korting kun je vast waarderen. Maar als je dan toevallig zo’n mooie korting in je mailbox ontvangt, dan is het slim om niet direct op de link te klikken… Cybercriminelen gebruiken namelijk vaak zulke acties om gegevens te stelen. In dit artikel vertellen we je waarom!

Kortingsbonfraude

Laten we beginnen bij het begin en uitleggen waar we het over hebben. Volgens ExpressVPN is kortingsbonfraude een vorm van fraude waarbij cybercriminelen neppe kortingsbonnen verspreiden om privégegevens te verzamelen. De kortingsbonnen beloven vaak een hele grote afprijzing op producten van een bekend merk. Soms worden er in plaats van kortingsbonnen neppe tegoedbonnen ingezet. In veel gevallen worden deze valse bonnen per e-mail verspreid, maar soms wordt er ook gebruik gemaakt van social media voor de verspreiding.

Als je op de link naar de zogenaamde kortingsbon klikt, dan verschijn je vaak op een website die er betrouwbaar uitziet. Om de kortingsbon te ontvangen, moet je doorgaans veel persoonlijke gegevens invullen. Wanneer je deze gegevens verstuurt, ontvang je uiteraard geen kortingsbon terug.

Daarnaast kunnen cybercriminelen de ingevulde gegevens gebruiken om toegang te krijgen tot andere accounts, vooral als je vaak hetzelfde wachtwoord gebruikt. Ze kunnen zelfs identiteitsfraude plegen, wat langdurige financiële en juridische problemen kan veroorzaken. Wees daarom altijd kritisch bij het delen van persoonlijke informatie.

Neppe webshops

Sommige oplichters gaan nog een stap verder dan het verspreiden van neppe kortingsbonnen. Zij bouwen webshops van bekende merken na en verkopen daarop zogenaamd populaire producten voor een veel lagere prijs. Probeer je als bezoeker te bestellen in zo’n webshop, dan ben je uiteraard je geld kwijt, zonder dat je er een product voor terugkrijgt. Deze cybercriminelen zijn goed in het verhullen van hun identiteit, dus het is vrijwel onmogelijk om het gestolen geld terug te krijgen.

Controleer daarom altijd de recensies van een webshop en let op verdachte signalen, zoals onrealistische prijzen of een gebrek aan contactinformatie. Twijfel je nog? Gebruik een beveiligde betaalmethode die extra bescherming biedt.

Voorkomen

Nu je weet hoe kortingsbonfraude werkt, is het ook goed om te weten hoe je voorkomt er slachtoffer van te worden. Allereerst is het verstandig om altijd de afzender van je e-mails te controleren. Als het e-mailadres lijkt op een bekend bedrijf, maar een paar spelfouten bevat, dan kun je er vanuit gaan dat de e-mail door een oplichter is verstuurd.

Besluit je toch op de link in een e-mail te klikken, controleer dan altijd of je een groen slotje en ‘https://’ in de adresbalk ziet staan. Als dit er niet staat, dan zit je waarschijnlijk op de website van een oplichter. Staan deze twee dingen wel in de adresbalk, dan is de kans dat je op een legitieme website zit groter.